Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Graydon : continu recordaantal uitspraken in Vlaanderen, maar snelheid lijkt af te nemen - bouwsector en autoverkoop krijgen klappen

bouwbedrijf - foto rr
De afgelopen maanden juli en augustus werden er in België 1.197 faillissementsvonissen uitgesproken. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dit een stijging van +2,57%. Bekijken we volledige januari-augustusperiode, dan tellen we 7.279 uitspraken, een stijging van +7,34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 
Nog steeds recordaantal uitspraken in Vlaanderen, maar snelheid lijkt af te nemen 
Op Vlaams niveau meten we tijdens de afgelopen zomermaanden 722 uitspraken, een stijging van +3,44% ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar.

 

Op provinciaal niveau blijkt Vlaams-Brabant opnieuw verantwoordelijk te zijn voor het grootste deel van de stijging. Met 868 uitspraken kent de provincie een stijging van +22,25%. Opnieuw een record. Ook in Limburg en Oost-Vlaanderen noteren we stijgingen van respectievelijk +14,44% en +3,16%.

Voor het Waals gewest noteren we 327 uitspraken, een stijging van +13,54% ten opzichte van de zomermaanden van 2023.

 
 
Bouwnijverheid grootste faillissementsleverancier

Binnen de bouwnijverheid noteren tijdens de afgelopen januari-augustusperiode 1.649 uitspraken, een stijging van 20,19% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en eveneens een bevestiging van het record binnen de sector. Het lijkt er op dat de effecten van de verhoogde intrestvoeten, loonkosten en prijzen van bouwmaterialen structureel inwerken op de sector. 

De bouwsector stoot al gedurende geruime tijd de horeca van de troon als grootste faillissementsleverancier. Met 1.223 uitspraken kent de sector slechts een stijging van +1,92% ten opzichte van de januari-augustus periode vorig jaar. Opvallend is dat er zich vooral binnen de categorie van de eetgelegenheden dalingen optekenen. Dit heeft allicht te maken met een uitzonderlijk hoog aantal faillissementen tijdens de vergelijkingsperiode waarin deze sector geteisterd werd door hoge energie- en personeelskosten.

Ook de transportsector werd vorig jaar nog sterk geteisterd door structurele uitdagingen. Tijdens de januari-augustusperiode van 2024 daalt het aantal faillissementen echter met -2,14%.

Binnen de sector van de handel in auto’s en garages meten we voor de januari-augustus periode een absoluut record met 297 uitspraken (een stijging van +24,27%).

Dit wordt enerzijds verklaard door de sterke stijging van het aantal elektrische voertuigen die beduidend minder onderhoud vergen, alsook de veranderde marktvisie van de grote automerken die zich richten op minder maar hypergesofisticeerde toonzalen. Voeg daaraan toe dat sommige merken uitdrukkelijk opteren voor internetverkoop.

 

Over Graydon
GraydonCreditsafe combineert kennis, vertrouwen en data. Als wereldwijd marktleider leveren we geavanceerde zakelijke informatie. We beschikken we over een ongeëvenaard internationaal netwerk, maar ook over diepgaande lokale inzichten. We veranderen daarmee de manier waarop bedrijven zakendoen en implementeren data-intelligentie in het hart van elk bedrijf, onder andere door middel van integraties met sterke partners.
GraydonCreditsafe maakt deel uit van de Creditsafe Group, wereldwijd de meest gebruikte aanbieder van online kredietrapporten. De groep is met eigen kantoren aanwezig in 15 landen. Informatie over liefst 365 miljoen bedrijven is permanent online beschikbaar. Ongeveer 500.000 gebruikers bij 115.000 klanten vroegen vorig jaar zo'n 270 miljoen bedrijfsrapporten op.
bouwbedrijf - foto rr

Deel dit artikel